Sant Esteve – Santuari del Tura

Els retaules de l’església de Sant Esteve i la seva conservació. Des del magnífic retaule del Roser fins al retrobat tríptic de la Pietat.

Josep Paret, (Restaurador. Coordinador de l’especialitat de pintura i escultura del CRBMC).

6 d’octubre

– Fruit de la seva història i de la seva població, Sant Esteve te una quantitat d’obres d’art tant importants que no queda enrere de cap museu. Si podem destacar peces de qualitat en cada àmbit artístic, des de les pintures sobre tela, les escultures, l’orfebreria, el mobiliari, la vestimenta litúrgica i els missals, també hem de destacar, per sobre de tot, el conjunt de taules i retaules que acull, majoritàriament d’època barroca. Sant Esteve presenta el retaule del Roser, un dels tres retaules més excel·lents fets pel mestre Pau Costa, com el retaule de Sant Josep i el retaule de sant Eloi, així com la taula del calvari, la taula de Santa Bàrbara i la taula de la Santa Creu o també dit el tríptic de la Pietat, de l’anomenat mestre d’Olot.

– Les restauracions fetes han permès conservar-les i recuperar la seva esplendor, També ha permès fer una anàlisi més exhaustiva de cada peça per determinar els tipus de materials compositius i valorar els processos de conservació i manteniment que s’han d’anar fent en el temps, sobretot els retaules que estan in situ.