Sant Esteve – Santuari del Tura

Santuari de la Mare de Déu del Tura

L’origen de l’església de Santa Maria del Tura, és d’origen pre-romànic, data d’entre els segles  VIII  i  IX.Acausa  dels  esdeveniments  històrics  i dels  terratrèmolsdel  segle  XV, va  passar  perdiferents  etapes  constructives  que  vandel  romànic,  el  gòtic  fins  al Neoclàssic. El darrer temple, restaurat després de la crema del santuari  (1936) va ser construït al segle XVIII i s’emmarca dinsl’estil Neoclàssic. Es conserva una porta i una clau de voltagòtiques ala paret sud. La façana és d’estil barroc, reformada alsanys 20 del  segle  passat.  Al  seu  interior  conserva  la  imatge  romànica  de  la  Mare  de  Déu  del Tura,  del  segle  XII,  policromada,  escultura  barroca  del’artistaRamón  Amadeu,  entre d’altres peces de valor artístic. Cal destacar també una col·lecció de vestits brodats de la Mare  de  Déu(  s.XVII  al  s,XX)  .    Tota  la  decoració  interiordel  temple és  de  Joan Carles Panyó, un dels millors artistes del Neoclàssic català. Avui dia, el santuari és una de  les  poques  esglésies  totalment  decorades  de  la  diòcesi  de  Girona. Té a  més gran importància  històrica  ja  que  al costat de l’església del Tura va néixer la ciutat d’Olot idurant  anys,  fins  al  segle  XVI,  va  ser  el  lloc  de  reunió  dels  Jurats  de  la vila d’Olot (govern municipal). 

EXTERIOR

Esglesia_Santa_Maria_del_Tura-Olot_(Catalunya)

Façana principal

Façana realitzada entre els anys 20/30 del segle passat. Va perdre part de la seva decoració l’any 1936. És una façana sobreposada a la barroca, per donar més espectacularitat al conjunt. Consta de dos pisos i coronament, emmarcat per pilastres d’ordre corinti, el primer pis emmarca la portalada barroca, i dues làpides que donen fe dels orígens de l’església i de la restauració dels ants XX el segon pis hi ha les imatges de Sant Pere i de Maria Magdalena i al centre abans de 1936, hi havia un relleu de la Nativitat. El coronament són dues volutes que emmarquen la rosassa. A la part superior es conserven dues volutes gegants i uns ull de bou de l’època barroca. Als laterals hi ha l’arrencament de dos campanars, la torre de les hores amb un escut barroc de la ciutat d’Olot i l’altra campanar on hi ha una fornícula amb una imatge de la Mare de Déu del Tura realitzada els anys 40 del segle passat. La parat superior d’ambdós campanars va ser destruïda a inicis de la guerra civil de 1936.

Façana lateral sud de l’església. Actualment forma part del mur de l’església del s. XVIII. Però es poden observar les traces de l’antiga façana medieval del santuari i també les diferents ampliacions i construccions ja que han estat realitzades amb diferents tipus de pedra. De la façana medieval, cal destacar la base que pertany a l’església romànica mentre que la part superior d’aquesta, es correspon a la façana gòtica en la qual es conserva la porta dovellada d’entrada de l’església en la qual es va encastar un medalló o clau de volta amb la imatge d’una Mare de Déu dempeus. Si s’observa be el mur també es pot apreciar l’arrencament de l’antic campanar romànic i una finestra en ull de bou que pertanyia a l’ampliació gòtica. És una de les poques restes medievals que es conserven a la ciutat d’Olot, destruïda pels terratrèmols al segle XV.

Olot. Garrotxa. Església del Tura. Santuari de la mare de déu del Tura. Vista inèdita de l'exterior del temple, després de l'enderroc de la casa de can Sau o can Saus. Per primer cop en molts de segles es pot veure d'aquesta manera.

Façana lateral

LES OBRES més rellevants