Sant Esteve
L’Església Parroquial de Sant Esteve, ha estat construïda i reconstruïda unes quantes vegades per la qual cosa, d’elements arquitectònics anteriors al segle XVI no en queden gairebé restes, excepte un mur, una finestra a la cara sud e l’esglésiai tres claus de volta situades avui a l’ absis de la capella del Santíssim, al carrer de Sant Esteve.Per això us oferim la oportunitat de conèixer un estil artístic del que se’n parla poc, però que no per això és igual d’interessant i d’important, l’estil Neoclàssic. Sant Esteve és un dels exemples més espectaculars de la demarcació de Girona,per la grandesa i magnificència de la fàbrica del temple, i també perquè en les seves capelleses conserven elements artístics que provenen de l’etapa anterior a la construcció actual o d’esglésies de la comarca com escultura, pintura i orfebreriai que van des de l’Art Gòtic, el Renaixement i el Barroc a més d’obres d’artistes de finals del segle XIX i començaments del XX i per conservar una col·lecció d’estris i ornaments litúrgics molt importants de diferents èpoques i períodes artístics.D’entre les obres guardades a l’església de Sant Esteve cal destacar una pintura de El Greco, “Crist abraçat a la creu”, una làpida o pedra sinagogal o un dels millors retaules del barroc català dedicat a la Mare de Déu del Roser d’entre altrestresors com la col·lecció d’orfebreriao de llibres de cor. L’any 1993, l’església de sant Esteve és declarada Bé Nacional d’Interès Cultural (BCIN), en la categoria de monument.
Exterior
Interior
exterior

Façana tardobar...

Façana tardobarroca. Fin. S. XVIII.
Façana d’estil tardo barroc.És una façana que transmet els valors i els paràmetres de la Contrareforma Catòlica , en el joc de llum i ombres, la simbologia, la monumentalitat, la teatralitat i el concepte. Estava presidida per les imatges del Patró Sant Esteve i els dos copatrons , sant Valentí i Santa Sabina, destruïdes l’any 1936.. Es caracteritza pel seu simbolisme i la seva decoració encara dins els paràmetres barrocs classicista.
interior

Capella de la Ma...

Capella de la Mare de Déu dels Dolors, Barroc. Ramon Amadeu (Fin. S. XVII-prin. S. XVIII
Composició escultòrica formada per la imatge de la Mare de Déu, aquesta imatge és un maniquí vestit, amb un vestit de finals del segle XVII. La part esculpida són les mans i la cara que marquen totsa l’expressivitat i sentiments de la Mare de Déu, la Creu i la imatge de Crist, la figura més important de tota la composició. Representa un Crist mort, molt realista, amb rigor mortis , els cabells enganxats al cos, les nafres i ferides i una expressió de dolçor al rostre, remarcant molt clarament la pau de la mort després del martiri. Era un pas de Setmana Santa i el seu objectiu és fomentar la devoció i l’empatia.

Sagrari d’expo...

Sagrari d’exposició .Disseny i pintures de Joan Carles Panyó. Prin. S. XIX
Està dissenyat com un templet d’inspiració renaixentista amb cúpula i pinacles . Té 4 portes decorades amb pintures que representen o fan referència a l’Eucaristia.
Les pintures són originals però el templet és una reconstrucció dels anys 40 del segle passat ja que l’original va ser destruït el juliol de 1936.

Pintura de Joan ...

Pintura de Joan Carles Panyó. Prin. S. XIX
Medalló situat damunt la imatge de Sant Esteve . Baldaquí de l’altar major. La pintura presenta a la Santíssima Trinitat, representada per tres figures masculines que representen a Déu Pare (Barba blanca i túnica blava), Crist (Túnica vermella i Creu) i l’Esperit Sant (Túnica verda i un colom a la falda). Estan realitzats amb pinzellades molt soltes i amb perspectiva aèria.


Baldaquí de l’altar major/ imatge de Sant Esteve. Prin. S. XIX
Baldaquí de l’altar major: d’estil neoclàssic, va ser dissenya per Joan Carles Panyó, un dels millors artistes d’aquest estil. Consta d’un altar, actualment avançat, un sòcol jaspiat en verd, 6 columnes corínties pintades a imitació del marbre, un entaulament decorat amb amorets i garlandes de llorer i roses daurades sobre un fons blau i 6 arcs que s’ uneixen en una clau de volta damunt la qual uns angelets alcen una corona de llorer cap a l’Esperit Sant situat damunt el baldaquí . Aquest emmarca la imatge de Sant Esteve, el sagrari i un medalló en forma de sol on hi ha representada la Santíssima Trinitat.

Interior de l’...

Interior de l’església de Sant Esteve. Estil Neoclàssic. 2/2 s. XVIII
Església d’estil neoclàssic, dins el s paràmetres de la Contrareforma catòlica. Planta de creu llatina , amb 8 capelles laterals, i dues més al creuer. , cúpula i absis. Volta de canó amb arcs rebaixats amb llunetes.
Senzillesa, majestuositat, magnificència.
Entre les seves característiques cal remarcar la força de l’arquitectura i el classicisme